Kommunen till Sitevision: "Lugn nu"
En rad e-post konversationer mellan Sitevision och kommunerna avslöjar förslagen hur konkurrenterna ska hållas undan.
Efter mitt avslöjande att cirka 200 kommuner enligt mina beräkningar har betalat cirka 1 miljard i majoriteten av fallen genom misstänkta otillåtna direktupphandlingar för konsulter och webbverktyget Sitevision berättar nu en av kommunerna som idag använder Wordpress och Sharepoint sin historia:
"Det var för dyrt för en liten kommun som oss. Det var otroligt mycket konflikter under vår upphandling av Sitevision", säger tjänstemannen som skickar mig alla dokument kring den tidigare upphandlingen.
Bland dokumenten hittar jag mängder med e-post konversationer mellan Sitevision och kommunen där Sitevision föreslår att en av deras partners ska skicka kommunchefen olika negativa rapporter om konkurrenter under upphandlingen.
En mängd e-mail följer därefter som handlar om hur Sitevision vill att upphandlingsdokumenten ska utformas så ingen aktör kan konkurrera.
Kommunen ber säljaren på Sitevision att lugna ner sig och att det är bättre att vara vänner just nu.
En annan kommun, Sundbyberg Stad, som genomförde en direktupphandling 2013 har fortsatt att betala fakturorna i 11 år och medger idag via e-post att de känt till att avtal saknats sedan oktober 2023. Tjänstemannen skickar mig en kopia av dialogen mellan kommunen och Sitevision.
Jag frågar Sundbyberg stad om de misstänkta otillåtna direktupphandlingarna:
"Det är väl formulerat i lagen vad som är en otillåten direktupphandling. Sundbybergs stad har inga egna tolkningar på lagen.", får jag som svar via e-post.
Jag har sökt Konkurrensverket som enligt uppgift redan 2020 fått ett ärende om Sitevision upphandlingarna och de låter meddela att de undersöker saken.
Jens Nylander nyhetsbrev
Prenumerara på mitt nyhetsbrev och få dom senaste analyserna.