Hoppa till innehållet

Karthaveri kallas samordningsproblem - alla skyller på varandra

Ett karthaveri som myndigheten kallar kända brister och behov av ökad samordning verkar ha lett till felaktiga bidrag för många miljoner när laddstationer har överetablerats. Nu visar jag i ett kartverktyg vad som gått snett.

Jens Nylander
11 minuters läsning
Karthaveri kallas samordningsproblem - alla skyller på varandra

Nyligen avslöjade jag hur bolag får miljardbidrag av Energimyndigheten för att bygga laddnätverk åt lastbilar - en satsning som visade sig ske utan kontroll.

Nu har jag grävt vidare och hittat stora brister på fler ställen. Den här gången är det ett karthaveri som ligger bakom det faktum att Energimyndigheten, Naturvårdsverket och Trafikverket beviljat vad verkar vara felaktiga bidrag för många miljoner kronor. Energimyndigheten menar att det finns kända brister och det finns behov av ökad samordning framöver och arbetar med frågan för fullt.

För att de olika statliga stöden till nya laddstationer inte skulle hamna fel så har de tre myndigheterna valt att samordna miljardbidragen för laddstationerna i ett kartverktyg och databas med namnet Nobil. Samordningen havererade dock, och med hjälp av mitt nya kartverktyg kan jag nu visa dels att myndigheterna varit helt ovetandes om varandras beslut, dels hur bidrag har gått laddstationsbyggen som placeras nära varandra - helt i strid med myndigheternas egna regler.

Karthaveriet bekymrar Naturvårdsverket. Myndighetens handläggare Jessica Sedin säger till mig att om en laddplats saknas på kartan så kan resultatet bli att myndigheten felaktigt beviljar ansökningar:

"Om en etablering av laddinfrastruktur saknas i det kartmaterial som ligger till grund för beslut om stöd, kan resultatet bli att stöd beviljas till en sökande som inte skulle ha fått stödet om laddstationen varit känd i underlaget”, säger hon och tillägger senare via e-post inför publiceringen av artikeln att det avser laddstationer utanför myndighetens kännedom.

Energimyndigheten är den myndighet som ansvarar för kartverktyget och databasen, men där är man inte lika orolig. Energimyndighetens presschef Ola Westberg hävdar att myndigheten har begränsat med resurser för att kunna utöva tillsyn. Därför har man beslutat att vänta med uppföljningen av hur väl de sökande efterlever villkoren - inklusive tillgängliggörande av data på Nobil.

"Energimyndigheten likt alla myndigheter har begränsat med resurser för tillsyn som myndigheten har avvaktat med att följa upp efterlevnaden av villkor, avseende bland annat tillgängliggörande av data på Nobil”, säger han.

När jag kontaktar laddstationsägarna så skyller alla på Energimyndigheten och teknikleverantörerna men konstaterar att laddstationerna fungerar bra med ChargeFinder. Det är en populär mobilapp för att hitta laddstationer - men i mitt arbete är det tydligt att myndigheterna själva inte använder den för att avgöra hur många laddstationer som finns inom ett område.

Karthaveriets vinnare är laddstationsbolagen som haft möjlighet att bygga laddstationer med bidrag från de olika myndigheterna, som inte har känt till om någon annan, liknande laddstation, har legat några hundra meter bort - finansierad av en annan myndighet.

Resultatet har blivit en skattefinansierad etablering av alltför många laddplatser på samma ställen. Etableringarna beror dessutom på brister i kontroll, snarare än på behovet av ökad tillgänglighet för elektriska fordon.

Artikeln är lång, klicka på rubrikerna för att komma direkt till avsnittet:

Kartverktyget är Energimyndighetens ansvar

För att samarbeta mellan myndigheterna valdes kartverktyget och databasen, Nobil, som ursprungligen är utvecklad av Norsk Elbilforening och senare togs över av den norska energimyndigheten Enova. Systemet är över 10 år gammalt och i Sverige ansvarar Energimyndigheten för verktyget och registreringen av laddstationer.

När en laddstation färdigställts ska den läggas in i verktyget med information bland annat om vilket bidrag som nyttjats, antal laddpunkter, öppettider och effekt. Laddpunkterna måste enligt bidragsvillkoren även kommunicera i realtid med Nobil så att det går att följa upp hur de används dvs. när ett fordon laddar och när laddpunkten är ledig. Utvecklare, forskare och intressenter ska även kunna använda materialet fritt.

Realtidsfunktionaliteten har varit tillgänglig i Nobil under en längre tid men sedan en månad tillbaka erbjuds externa utvecklare att ta del av funktionaliteten.

I Nobil ska laddstationen registreras med en mängd uppgifter såsom exempelvis vilken typ av stöd som erhållits, antal laddpunkter, effekt, öppettider.

Laddstationsägarna skyller på Energimyndigheten och teknikleverantörerna

Jag har begärt ut listor av samtliga stödbeviljade laddstationer från myndigheterna och byggt en egen karttjänst som jämför myndigheternas information med Nobil och den externa tjänsten ChargeFinder.

Jag gör då några häpnadsväckande upptäckter: 

  • Cirka 360 färdigställda laddstationer finns inte alls inlagda i Nobil 
  • Bara cirka 20% av de bidragsfinansierade laddpunkterna är uppkopplade 
  • Över tusen laddstationer har lagts in på fel koordinater och med information att de inte erhållit något bidrag i databasen Nobil.

Jag kontaktar ett par laddstationsägare som saknar sina laddstationer i databasen för att förstå vart det gått fel.

OKQ8 som med partnern Skellefteå Kraft har erhållit bidrag från Energimyndigheten och har många färdiga laddstationer skyller på Energimyndigheten:

"I samarbete med vår partner Skellefteå Kraft arbetar vi aktivt för att säkerställa all nödvändig datadelning med Energimyndigheten. I dagsläget för vi en dialog om vilka specifika datapunkter som önskas och hur data ska delas. Vi räknar med att få större klarhet kring detta efter sommaren och varpå den tekniska lösningen etableras.", säger Lisa Öhqvist på OKQ8.

Gävle Energi som färdigställt laddstationer med bidrag från Energimyndigheten skyller på teknikleverantören:

"Jag har nu fått återkoppling att det förekommer problem med OCPI-kopplingen mellan det Backend-system vi använder från Virta och Nobildatabasen, vilket gjort att speglingen och realtidsinformationen inte fungerar som den ska. Vi har därför nu på nytt idag manuellt registrerat våra laddstationer i Nobil. Uppgifterna ska efter en granskning hos Energimyndigheten publiceras i databasen, enligt deras egna uppgifter beräknas detta ta 24-48 timmar. När det gäller realtidsinformationen kommer vi ligga på Virta och Energimyndigheten för att få ordning på kommunikationen däremellan. Något som för närvarande verkar fungera utan anmärkning via exempelvis Chargefinders databas", säger Anders Holmsten, Chef Marknad & Tjänster vid Gävle Energi.

kWatt AB som färdigställt flera laddstationer med bidrag från både Energimyndigheten och Naturvårdsverket skyller på teknikleverantören Vourity och Energimyndigheten, och säger:

"Jo, Vourity sköter integrationen mot Nobil numera. Det här var det sista i slutet på maj. Energimyndigheten skrev att de inte fick in data för vissa av våra stationer. Det sista är ju iaf att bollen var hos dom på Energimyndigheten. Ska höra hur det gick."

Teknikleverantören Vourity beskriver att ansvaret ligger på laddstationsägaren kWatt AB:

"Det är en checkbox i rutan för att skicka information till Nobil och det är laddstationsägaren som bestämmer vad som ska skickas", säger Hans Nottehed som är grundare till Vourity som ligger bakom teknik hos laddstationerna hos kWatt AB.

Hans Nottehed återkommer senare och säger att bolaget ska ta kontakt med Energimyndigheten och se vad felet är.

Naturvårdsverket: “Ingen kontroll verkar ha skett”

Naturvårdsverket har beviljat 2,7 miljarder kronor i stöd för laddstationer (alla typer) under 2015-2023 enligt deras senaste lägesbeskrivning. I kriterierna för publika laddstationer framgår att laddstationen ska vara uppkopplade mot databasen Nobil i realtid från den tidpunkt dåladdningsstationen sätts i bruk.

Kriterierna för laddstationer oavsett typ är att de ska vara uppkopplade mot databasen Nobil i realtid samt vara publika.
  • Av de 1935 färdigställda publika laddstationer som fått stöd av Naturvårdsverket är bara 23% (452 st) uppkopplade i realtid.
  • 345 laddstationer som erhållit bidrag från Naturvårdsverket, och ska vara färdigställda, är inte ens registrerade i databasen Nobil.
  • 1019 laddstationer som erhållit bidrag från Naturvårdsverket är registrerade i databasen med att de inte erhållit något bidrag.
  • 352 laddstationer är registrerade på felaktiga koordinater (överstiger 100 meter från den faktiska platsen).

Naturvårdsverkets handläggare Jessica Sedin svarar hur kontrollerna görs:

"För publik laddinfrastruktur kontrolleras bland annat att laddpunkterna har publicerats enligt villkor i beslut i webbtjänsten hos Energimyndigheten"

Ovanstående siffror talar dock för att ingen kontroll av de registrerade uppgifterna har skett.

Energimyndigheten: "Begränsat med resurser för tillsyn"

Energimyndigheten har hittills beviljat stöd för 1,4 miljarder kronor för publika laddstationer för tunga fordon, enligt en sammanställning som jag har erhållit. Det kan i sammanhanget noteras att laddplatserna även kan användas av lätta fordon.

I kriterierna för publika laddstationer i myndighetens utlysningstext från 2022 framgår att laddstationerna ska utrustas med möjlighet att kommunicera i realtid och kopplas upp mot databasen Nobil.

Kriterierna för att få stöd hos Energimyndigheten för den första utlysningen 2022 som omfattande 1543 miljoner.
  • Av 64 färdigställda publika laddstationer som fått stöd av Energimyndigheten är bara 40% (26 st) uppkopplade i realtid.
  • 14 laddstationer som erhållit bidrag från Energimyndigheten och ska vara färdigställda är inte ens registrerade i databasen Nobil.
  • 46 laddstationer som är färdigställda och erhållit bidrag från Energimyndigheten är registrerade i databasen med att de inte erhållit något bidrag.
  • 10 laddstationer är registrerade på felaktiga koordinater (överstiger 100 meter från faktiska platsen).

Energimyndighetens presschef, Ola Westberg, menar att de laddstationer som färdigställts inte behöver publiceras i Nobil förrän stödperioden är över:

"Energimyndigheten, likt alla myndigheter, har begränsat med resurser för tillsyn. Myndigheten har avvaktat med att följa upp efterlevnaden av villkor, avseende bland annat tillgängliggörande av data på Nobil till efter den 30 september 2024.", säger Ola Westberg

Trafikverket: Stora felaktigheter

I kriterierna för publika laddstationer i myndighetens utlysningstext från 2022 samt senaste utlysningen sommaren 2024 framgår att laddstationerna ska kommunicera i realtid och "kopplas upp mot databasen Nobil" från det att de sätts i bruk.

Kriterierna från både 2022 och senaste utlysningen hos Trafikverket där det framgår att laddstationen ska registreras och kommunicera i realtid med Nobil.
  • Av 23 färdigsställda publika laddstationer som fått stöd av Trafikverket är bara 34% (8 st) uppkopplade i realtid.
  • 15 laddstationer som är färdigställda och erhållit bidrag från Trafikverket är registrerade i databasen med att de inte erhållit något bidrag.
  • 7 laddstationer är registrerade på felaktiga koordinater (överstiger 100 meter från faktiska platsen).

Exempel 1: Skellefteå

I Skellefteå har det beviljats stöd för flera laddstationer för tunga fordon i anslutning till Norrlands Bil enligt kartan nedan. Naturvårdsverket har beviljat stöd för två projekt med effekt om 350 kW (samtliga laddpunkter) först i januari 2022, sedan januari 2024. Bägge har status "pågående". De syns i kartan med röd punkt.

Under samma period har Energimyndigheten beviljat en laddstation för tunga fordon (grönt i kartan) om minsta effekt om 175 kW per laddpunkt på intilliggande Bilbolaget.

Antingen har ett undantag beviljats för laddstationen, för den enda jag hittar på samma fastighet är på 150 kW. Alternativt har myndigheten förväxlat den med laddstationen på intilliggande OKQ8. Laddstationen på 150 kW är registrerad i december 2023 och uppges i Nobil inte ha fått några bidrag.

Som att det inte vore nog har OKQ8 på samma gata byggt en laddstation för tung trafik om 350 kW.

Exempel 2: Arvidsjaur

I Arvidsjaur har flera laddstationer för tung trafik byggts längs Storgatan enligt kartan nedan. Först beviljade Naturvårdsverket bidrag till en laddstation för tung trafik hos Norrlands bil med en effekt om 300 kW i januari 2022. Stationen färdigsställdes enligt Norrlands bil i maj 2023 och hamnade något österut (gul markering). Men det tog 8 månader innan den registrerades i Nobil. Stationen saknar realtidskoppling mot Nobil.

Under samma period har Energimyndigheten beviljat stöd för en laddstation för tunga fordon (grönt i kartan) om minsta effekt om 175 kW per laddpunkt på intilliggande Circle K bensinstation. Laddstationen på 360 kW är registrerad juni 2023 och uppges i Nobil inte ha fått några bidrag. Stationen saknar realtidskoppling mot Nobil.

Som om det inte vore nog så har IONITY på samma gata byggt en laddstation för tung trafik om 350 kW.

Exempel 3: Storuman, Vännäs, Sorsele

Enligt Trafikverket har man gått igenom både Nobil samt manuella listor från Naturvårdsverket och Energimyndigheten för att säkerställa att bidrag inte beviljas för laddstationer som har en effekt överstigande 150 kW och finns inom en 100 km radie från den sökta platsen och 60 km ifrån den plats som utlysts dvs. där bidrag kunde sökas.

I Storuman har Energimyndigheten beviljat bidrag enligt den gröna punkten i kartan och 10,9 km vägavstånd söderut har Trafikverket beviljat bidrag för laddstationer som bägge överskrider effekter om 175 kW.

Jag har kontrollerat en mängd stationer och konstaterar att många ligger inom 100 km radie där Energimyndigheten har beviljat stöd för laddstationer. Två ytterligare exempel i Vännäs och Sorsele får visa vägavståndet mellan stationerna.

Exempel 4: Kristinehamn

I Kristinehamn har det byggts en laddstation för tunga fordon i anslutning till Lecab Lastbilar AB enligt kartan nedan. Naturvårdsverket beviljade stödet i januari 2022 med en effekt på 200 kW och stationen färdigställdes i början av 2023. Under januari 2023 registreras laddstationen i Nobil med fel uppgifter om laddeffekt. Det dröjer mer än 1,5 år innan en ny laddstation läggs upp i Nobil med korrekta uppgifter men då anges laddstationen inte vara byggd med något stöd.

Under samma period, i juli 2022, beviljas en laddstation för tunga fordon av Energimyndigheten på den intilliggande gatan Metallvägen, enligt kartan nedan, för en minsta effekt på 175 kW. Det visar sig dock att bolaget bakom laddstationen bygger den på Varnumsleden som ligger 850 meter bort. Något ändringsbeslut har inte fattats om den nya positionen vilket gjorde myndigheten ovetande om bytet. Laddstationen står färdig enligt sociala medier i oktober 2023. I Nobil är stationen registrerad som att den inte har fått några bidrag.

Exempel 5: Jula skyller på adressproblem

Jag kontaktar Jula's logistikbolag, Jula Logistics, som byggt en 100% stödfinansierad laddstation i Falköping och fått 10,2 miljoner kronor av Energimyndigheten. Laddstationen skulle bli färdig enligt uppgifter till lokaltidningen i september 2023 men är fortfarande efter nio månader inte registrerad i Nobil eller syns på externa tjänsten ChargeFinder men har stått öppen en längre tid. Lennart Karlsson, vd för Jula Logistics, beskriver varför:

"Falköping har nyligen blivit klar och vi har väntat på gatuadress från Falköpings kommun därför har denna ännu inte blivit registrerad i databasen. Vi har precis fått nya adresser så vi kommer lägga in denna i databasen snarast.", säger Lennart Karlsson.
Bild från 8 juli 2024 som visar den färdigsställda laddstationen på Jula's logistikcenter som inte är registrerad i Nobil eller finns på ChargeFinder men öppnade för nio månader sedan. Jula skyller på att en adress har saknats.

Om fem år kan laddstationerna flyttas och säljas till högstbjudande

Energimyndigheten, Naturvårdsverket och Trafikverket kräver att laddstationerna ska vara i drift i minst fem år. Frågan är vad som händer efter fem år, för då är stödmottagarna fria att göra vad de önskar trots att kostnaderna i stor utsträckning betalats med bidrag.

Ett bidragsbolag berättar för mig att de planerar att paketera laddstationerna i ett nytt bolag och sälja dem dagen efter fem år har gått. Förväntan är att det ska leverera mångmiljonvinster.

Ett annat bidragbolag visar på sociala medier upp en laddstation som byggts på en containerram som kan lyftas av en lastbil och transporteras. Efter fem år kan man då lätt lyfta bort stationerna och placera dem på ett ställe där beläggningen är bättre.

Bidragen och stöden för laddstationer skulle påskynda elektrifieringen och öka tillgängligheten men frågan är hur väl satsningen går i linje med det. Eftersom de största bidragen har gått till laddplatser för tung trafik så har de hungriga laddplatsbyggbolagen inriktat sig på just detta – oavsett hur det ser ut med de faktiska behoven och förutsättningarna i de geografiska omgivningarna. 

Trafikverket har getts möjlighet att kommentera uppgifterna och meddelar att de inte har några resurser tillgängliga förrän vecka 32.

ai-kartläggningenmyndigheter

Rekommenderade artiklar

Medlemmar Publikt

Energimyndighetens gröna laddfiasko: Delade ut mångmiljonbidrag utan kontroll

Ett bolag får mångmiljonbidrag av Energimyndigheten för att bygga laddnätverk åt lastbilar. Jag får tag på bolagets interna dokument, och gör en häpnadsväckande upptäckt hur en bidragskedja ger tillgång till ett "evigt" flöde av statliga bidragspengar. Läs om Energimyndighetens gröna laddfiasko.

Energimyndighetens gröna laddfiasko: Delade ut mångmiljonbidrag utan kontroll
Medlemmar Publikt

Vinnovakonsult fick riggat guldavtal på 8,6 miljoner kronor

Jag har gått igenom de riggade upphandlingarna på Vinnova och talat med flera tidigare anställda som beskriver kulturen.

Vinnovakonsult fick riggat guldavtal på 8,6 miljoner kronor
Medlemmar Publikt

Offentligt anställda mjölkar hundratals bidragsmiljoner till sina bolag

Offentligt anställda och lärare på högskolor och universitet mjölkar hundratals miljoner ur en mer än 1086 miljarder kronor stor bidragskista när de söker bidrag genom sina egna bolag som bisyssla och anlitar varandra. Jag har kartlagt ett myller av bidragsbolag där man sitter i varandras styrelser.

Offentligt anställda mjölkar hundratals bidragsmiljoner till sina bolag