200 miljoner i bidrag till ICA-butiker
Samtidigt plockar ägarna ut 425 miljoner i utdelningar. En del av bidragen gick till golvtvätt,skyltskrivare,kassa- och frysdiskar.
ICA-butiker har senaste sex åren beviljats 200 miljoner i bidrag via investeringsstöd. Listan innehåller ICA Supermarket butiker som omsätter över 100 miljoner och ligger i stadsområden med flera tusen invånare och bara 20 minuter från en av Sveriges största städer. Butikerna har samtidigt delat ut 425 miljoner till ägarna under tiden de fått miljonbidragen.
Bidragen som ska lämnas för att upprätthålla en försörjning av dagligvaror i landsbygdsområden går till golvtvätt, skyltskrivare, kassa- och kyldiskar. ICA Sverige AB säljer en del av utrustningen till butikerna och när jag talar med en handläggare av bidragen så beskrivs att någon från ICA centralt hjälper butikerna med bidragsansökningarna vilket inte är ovanligt.
Bidragen ersätter upp till 90% av investeringen. Stödet reglerades fram till 2023-01-01 genom förordning (2015:406) om stöd för landsbygdsutvecklingsåtgärder. I förordningen 6 kapitlet från 8 § fram till 12 § går det att läsa om stöden till butikerna.
Investeringsstödet finns även att söka efter 2023-01-01 men då regleras det genom förordning (2000:284) om stöd till kommersiell service.
Landsbygdsstöd går i huvudsak till butiker med högre lönsamhet än genomsnittet
Det finns ingen allmän definition vad en landsbygd egentligen är men Jordbruksverket har sin definition. Bidragsansökningarna handläggs av den Länsstyrelsen som ligger i det län där investeringen i huvudsak sker och det är där man avgör om bidraget ska beviljas.
Om man markerar butikerna som erhållit bidrag på en karta och lägger Jordbruksverkets definition ovanpå kan man konstatera att många av bidragen går till butiker inom stadsområden. Det handlar alltså inte om butiken ligger på vad många skulle kalla landsbygd med lantlig bebyggelse när man fattar beslut om stödet.
Majoriteten av bidragen går till butiker som har en omsättning som överstiger 27 miljoner och har en genomsnittlig rörelsemarginal som överstiger 4% vilket är mer än genomsnittet för dagligvarubutiker i Sverige enligt Statistikmyndigheten (3,3%). Fördelningen av bidragen per butiksstorlek i omsättning kan ses nedan.
Butikerna som fått bidragen har bara senaste räkenskapsåret beslutat att dela ut 85 miljoner varav hälften, 50%, var i "extra" utdelningar (beslut om utdelning på extra bolagsstämma). Bara sedan bidragen började utbetalas har bidragsbutikerna under samma period beslutat att dela ut 425 miljoner till ägarna.
Miljonbidrag och miljonutdelningar
En Supermarket butik som omsätter 77 miljoner har fått 3 miljoner i bidrag varav 1,1 miljon senaste i maj 2022. Samtidigt delar bolaget ut 2,5 miljoner kronor till ägarna varav 1,5 miljon avser extra vinstutdelning. Händelserna syns i bokslutet i augusti 2022 bara 3 månader efter senaste miljonbidraget.
Butiken har gått så bra att man återigen 1,5 månad efter räkenskapsåret 2022 är slut beslutar om ytterligare en extra vinstutdelning om 500 000 kr. Tre extra utdelningar plus en ordinarie utdelning, 3 miljoner, samtidigt som butiken erhåller miljonbidrag.
Mycket av stödet går till kyldiskar
2016 kom en förordning, F-gasförordningen, som handlar om växthusgaser. Förordningen innebär att butiker har påfyllnadsrestriktioner från 2020 om kylsystemet använder köldmediet R404.
Under kapital 6, 10 § anges att om investeringen handlar om bättre miljö och klimat men inte handlar om en ersättningsinvestering för kyl- och frysutrustning kan bidrag lämnas med 90%.
En stor del av de 200 miljoner som beviljats till ICA butikerna handlar just om byte av kylsystem från R404A.
Eftersom butikerna kan motivera investeringen med att den ger bättre miljö och klimat kan man få 90% i bidrag. Ändringen som kom genom förordning 2017:1253 förtydligade att man inte får 90% om det handlar om en ren ersättning men eftersom ersättningen kan motiveras genom förbättrat miljö- och klimat kunde butikerna fortsatt få 90% i bidrag.
Mindre lönsamma butiker fick bara 25% av bidragen
Bara 1/4 av bidragen, cirka 25 miljoner, gick till butiker som hade en rörelsemarginal lägre än 1%.
Resten 175 miljoner gick till de "rika" ICA butikerna.
Dataanalys och artificiell intelligens (AI)
Med maskininlärning och algoritmer, en del av artificiell intelligens (AI), kan man identifiera mönster i stora datamängder som är svårupptäckta. Som exempel hittades bidragen till ICA-butikerna genom ett mönster som förekommer bland de 13,000 årsredovisningar som bearbetats för ICA-butikerna.
Jens Nylander nyhetsbrev
Prenumerara på mitt nyhetsbrev och få dom senaste analyserna.